Witamy na stronie internetowej Szkoły Podstawowej w Szklarach
Zapraszamy Rodziców, Uczniów i Absolwentów do odwiedzania naszej witryny, śledzenia aktualności oraz fotorelacji z wydarzeń i uroczystości szkolnych w naszej Galerii.
Klasa III
Uczniowie klasy III wykonali kanapki z najzdrowszych produktów. Było bardzo zdrowp i kolorowo. Zdjęcia wykonanych pyszności znajdują się w Galerii.
Klasa V
W czerwcu w ramach projektu Żłółty Talerz uczniowie klasy piątej przygotowywali owocowe koktajle. Korzystali z wcześniej przygotowanych przepisów, które umieścili na szkolnej gazetce. Było smacznie, zdrowo i kolorowo!
Wych. Ewa Pawluś
Klasa II
Kontynuując realizację projektu ŻÓŁTY TALERZ dnia 26 kwietnia 2017 roku przeprowadzono w kl. II zajęcia promujące zdrowe odżywianie.
Celem tych zajęć było uświadomienie uczniom potrzeby urozmaicania posiłków, a przede wszystkim spożywania tych produktów, które są najwartościowsze dla młodego organizmu.
Dzieci pod kierunkiem wychowawcy przygotowały pasty do kanapek. Głównymi produktami były: jajka, twaróg, ryby, masło, jogurt oraz nowalijki:szczypiorek, rzodkiewka, sałata, ogórek, pomidor, pietruszka i koperek.
Zgromadzono odpowiednią literaturę, gdzie uczniowie mogli sprawdzić wartość odżywczą używanych produktów.
W czasie zajęć zwrócono szczególną uwagę na higienę i wspólne rodzinne przygotowywanie i spożywanie posiłków.
Wych. E.Dubaj
Klasa 0
W ramach projektu Żółty Talerz przeprowadzono w dniach 27-31 marca 2017 w klasie 0 zajęcia pod nazwą "Dbamy o nasze zdrowie". Celem tych lekcji było wdrażanie dzieci do dbania o higienę poprzez codzienne mycie całego ciała, mycie zębow po posiłkach, mycie rąk zwłaszcza po pobycie w toalecie i zbawie na świeżym powietrzu, ubieranie się odpowiednio do warunków atmosferycznych występujących o danej porze roku (zapobieganie przegrzaniu i zmarznięciu).
Zdrowa żywność
- spożywanie zdrowej żywności:warzyw, owoców, mięsa, nabiału (graniczanie spożywania słodyczy, chipsów), picie kompotów, soków (ograniczenie picia napojów gazowanych)
- przezwyciężanie niechęci do nieznanych potraw
Aby osiągnąć cele dzieci wspólnie wykonały "Piramidę żywienia", samodzielnie przygotowały zdrowe kanapki, uczyły się prawidłowego mycia zębów.
W. Pieróg