Klasa III

klasa3kanapki

Uczniowie klasy III wykonali kanapki z najzdrowszych produktów. Było bardzo zdrowp i kolorowo. Zdjęcia wykonanych pyszności znajdują się w Galerii.

Klasa V

koktajle1 koktajle2

W  czerwcu w ramach projektu Żłółty Talerz uczniowie klasy piątej przygotowywali owocowe koktajle. Korzystali z wcześniej przygotowanych przepisów, które umieścili na szkolnej gazetce. Było smacznie, zdrowo i kolorowo!

Wych. Ewa Pawluś

 

Klasa II

 

pasty4

Kontynuując realizację projektu ŻÓŁTY TALERZ dnia 26 kwietnia 2017 roku przeprowadzono w kl. II zajęcia promujące zdrowe odżywianie.
Celem tych zajęć było uświadomienie uczniom potrzeby urozmaicania posiłków, a przede wszystkim spożywania tych produktów, które są najwartościowsze dla młodego organizmu.
Dzieci pod kierunkiem wychowawcy przygotowały pasty do kanapek. Głównymi produktami były: jajka, twaróg, ryby, masło, jogurt oraz nowalijki:szczypiorek, rzodkiewka, sałata, ogórek, pomidor, pietruszka i koperek.
Zgromadzono odpowiednią literaturę, gdzie uczniowie mogli sprawdzić wartość odżywczą używanych produktów.
W czasie zajęć zwrócono szczególną uwagę na higienę i wspólne rodzinne przygotowywanie i spożywanie posiłków.

Wych. E.Dubaj

 

pasty1pasty2pasty3

pasty5

pasty6 pasty7

 

 

Klasa 0

W ramach projektu Żółty Talerz  przeprowadzono w dniach 27-31 marca 2017 w klasie 0 zajęcia pod nazwą "Dbamy o nasze zdrowie". Celem tych lekcji było wdrażanie dzieci do dbania o higienę poprzez codzienne mycie całego ciała, mycie zębow po posiłkach, mycie rąk zwłaszcza po pobycie w toalecie i zbawie na świeżym powietrzu, ubieranie się odpowiednio do warunków atmosferycznych występujących o danej porze roku (zapobieganie przegrzaniu i zmarznięciu).

Zdrowa żywność

- spożywanie zdrowej żywności:warzyw, owoców, mięsa, nabiału (graniczanie spożywania słodyczy, chipsów), picie kompotów, soków (ograniczenie picia napojów gazowanych)

- przezwyciężanie niechęci do nieznanych potraw

Aby osiągnąć cele dzieci wspólnie wykonały "Piramidę żywienia", samodzielnie przygotowały zdrowe kanapki, uczyły się prawidłowego mycia zębów.

W. Pieróg

talerz1talerz2talerz3

talerz4 talerz5

talerz6  talerz7