Witamy na stronie internetowej Szkoły Podstawowej w Szklarach
Zapraszamy Rodziców, Uczniów i Absolwentów do odwiedzania naszej witryny, śledzenia aktualności oraz fotorelacji z wydarzeń i uroczystości szkolnych w naszej Galerii.
Drodzy Uczniowie.
Znajdzaiecie tutaj adresy ciekawych stron poświęconych szlifowaniu języka angielskiego. Są to strony do naszych kursów (podręczników) ale również inne, które warto odwiedzić i udoskonalić swoje umiejętności językowe.
Good luck!!!!!!!
Nasze kursy
Inne
Dla najmłodszych (klasy 1-3)
Cambridge activities for children
Dla starszych (klasy 4- 8)
Głównym celem programu Wspólnej Polityki Rolnej „Owoce i warzywa w szkole” jest trwała zmiana nawyków żywieniowych dzieci poprzez zwiększenie udziału owoców i warzyw w ich codziennej diecie oraz propagowanie zdrowego odżywiania poprzez działania towarzyszące o charakterze edukacyjnym.
W roku szkolnym 2016/2017 w Polsce program skierowany jest do przeszło 1,350 mln dzieci uczęszczających regularnie do szkół podstawowych, tj. realizujących obowiązek rocznego przygotowania przedszkolnego oraz dzieci klas I-III.
Program finansowany jest ze środków pochodzących z budżetu UE (88%) oraz środków pochodzących z budżetu krajowego (12%), a całkowity budżet programu w roku szkolnym 2016/2017 wynosi ok. 19,762 mln EUR (84,265 mln PLN).
Dzieciom uczestniczącym w programie w I semestrze roku szkolnego 2016/2017 udostępniane będą 2 razy w tygodniu świeże owoce i warzywa (przygotowane do bezpośredniego spożycia, wystarczająco rozwinięte, dojrzałe, zdrowe) oraz soki. Dzieci otrzymują jabłka, gruszki, truskawki, borówki amerykańskie, marchewkę, słodką paprykę, rzodkiewki, pomidorki i kalarepę oraz soki owocowe i warzywne. Każde dziecko uczestniczące w programie otrzymuje jednorazowo porcję składającą się z jednego produktu owocowego i jednego produktu warzywnego.
Więcej szczegółowych informacji
Od października 2016 roku uczniowie Szkoły Podstawowej zostali objęci programem "Żółty Talerz". Żółty Talerz to program wsparcia systemu żywienia dzieci poprzez działanie tam, gdzie konkretne dziecko siada do posiłku: w stołówce, w świetlicy, czy też w domu rodzinnym. Żółty Talerz został uruchomiony przez Kulczyk Foundation jako sojusz z najbardziej skutecznymi polskimi organizacjami pomocowymi.
Program realizuje cele i kładzie nacisk na:
- więcej dzieci jedzących w stołówce szkolnej
- lepsze jakościowo i zdrowsze jedzenie
- mobilizacja dorosłych i pomoc w żywieniu dzieci
- łatwiejszy dostęp do wiedzy o zdrowym żywieniu.
Więcej szczegółow można znależć na stronie
„Żółty Talerz” przygotował dla dzieci już ponad ćwierć miliona posiłków!
Strona 5 z 7